Effektiv ljussättning vid datorarbete

Idag efterfrågas IT-kompetens allt mer inom många branscher. Ett välbetalt arbete är att jobba med underhåll av hårdvara och system samt driftsäkerhet. Om du driver företag inom någon av dessa branscher vet du hur viktigt det är att ha en god arbetsmiljö. En datatekniker behöver en god belysning för att kunna utföra sitt jobb på ett effektivt sätt.

Hos Light by Sweden hittar du en stor kunskap inom installation och planering av belysning på arbetsplatser. Alla produkter är baserade på en stabil grund ljustekniskt sett, vilket ger ditt företag en möjlighet till att maximalt effektivisera ljus och elektricitet. Med en kvalitativ belysningslösning från Light by Sweden kan du säkerställa att dina anställda får professionell belysning när de jobbar.

Tänk på ergonomin

En datatekniker ägnar inte enbart sin tid åt att skruva fast moderkort eller byta hårddiskar. En del av arbetet är också stillasittande, där dina anställda behöver testa datorerna efter installation av ny hård- och mjukvara. Då kan det vara klokt att tänka på ergonomin. Om de anställda har möjlighet att stå upp kan de bränna mer kalorier och får mindre risk att drabbas av ryggont. Många kontorsarbetare får ont i ryggen av arbetet, vilket är kopplat till stress. Men via studier går det att se att de som arbetar vid stående laptopbord får mindre smärta i ryggen, där smärtan minskar med mer än 50 %. Ett laptopbord som kan justeras ökar också produktiviteten och minskar tröttheten hos de anställda.

Nackproblem vid skärmarbete

För den som sitter och testar datorer, oavsett om det sker på ett kontor eller hemmavid, finns det en risk att olika problem uppstår vid dålig ergonomi. En stillasittande arbetsställning och mycket skärmarbete kan resultera i ögontrötthet, huvudvärk och och muskelsmärta. Nacken kan hamna i en framåtböjd position, vilket resulterar i nackproblem. Vid mycket stress på arbetet glömmer många att ta pauser och då hålls musklerna spända under en längre tid. Stressen leder till att det är svårt för medarbetarna att slappna av. Detta ger ett längre spänningstillstånd som med tiden kan verka arbetshindrande. Därför är det viktigt att tänka på hur arbetsmiljön är utformad, både vad gäller kontorsinventarier men också att du som arbetsgivare installerar en god belysning.