Allt svårare att klara sig utan e-legitimation

Det pågår en ständig utveckling inom teknikens värld och mer och mer blir sammankopplat med tekniken. I och med att allt blir mer datoriserat, blir det även svårare att klara av det vardagliga livet utan att blanda in teknik på ett eller annat sätt. Det gäller inte minst när man ska legitimera sig.

 

E-legitimation – ett måste

Nu för tiden går i stort sett alla runt med en smartphone i fickan och det är man mer eller mindre tvungen till. Förr gick det bra att klara sig utan den senaste tekniken och den äldre generationen kunde klara sig bra med manuella tillvägagångssätt för att sköta alltifrån ekonomi till vardagliga ärenden hos myndigheter. Men numera krävs en e-legitimation för att logga in hos banken, myndigheter och på många andra hemsidor. Har man inte en e-legitimation går det oftast bra att sköta det mesta manuellt ändå, men det är oftast en mycket krångligare process som dessutom tar mycket längre tid. Det blir därför närmast ett måste att ha en tjänstelegitimation om man vill slippa onödigt krångel med inloggningar på olika hemsidor.

Fördelarna med e-legitimation

Även om man kan tycka det är dumt att man mer eller mindre tvingas ha en e-legitimation för att slippa allt krångel, så är det just därför många väljer att skaffa en smartphone eller annan teknisk utrustning som kan tillhandahålla tjänsten. Det är den främsta fördelen med e-legitimation och många gillar att enkelt kunna logga in på diverse hemsidor, alltifrån bank och myndigheter till dejtingsidor och vårdappar. Att slippa komma ihåg lösenord till alla hemsidor eller riskera att få sina konton kapade på grund av ett allt för enkelt lösenord, är också en av fördelarna med att ha e-legitimation. Många anser även att man borde kunna modernisera röstningssystemet inför val genom att få möjligheten att rösta med e-legitimation då det skulle medföra ett säkrare och bekvämare system. Men än så länge får man gå till en vallokal och lägga en lapp i lådan.