Skillnad på blogg och webbsida

Inte alla har koll på vad skillnaden mellan en renodlad blogg och en vanlig webbsida är. Och vad menas egentligen med ”vanlig webbsida?”. Det kan vara klokt att ha koll på begreppen när man planerar nästa webbprojekt. Här kommer lite matnyttigt på området.

Skillnad på interaktion och statisk information

 

En blogg brukar erbjuda besökarna interaktion och möjlighet att direkt kommentera sidans innehåll. Innehållet är ofta aktuellt i sin karaktär och kräver att det uppdateras hela tiden för att inte kännas gammalt. En blogg blir med andra ord fort utdaterad om upphovsmakaren inte fyller på med nytt innehåll. En webbsida med statisk information upplevs sällan ha samma behov av vare sig kommentarsmöjligheten eller att innehållet ska uppdateras. Här kan det finnas info som exempelvis kontaktinformation eller ren informationstext som sällan ska uppdateras. Webbsidorna sitter sedan samman i ett träd, där en huvudmeny kan leda besökaren runt mellan webbplatsens olika webbsidor.

Enkelhet och snabbhet

En blogg kan snarare liknas vid en tidning som erbjuder enkelhet och snabbhet. Läsarna blir ofta mer aktiva än de som besöker sidor med statisk information. Ska man ha en egen hemsida kan bloggvarianten vara en bra idé om man tänkt fylla på med information i korta intervaller. Ska man bara ha en kort infotext passar en vanlig innehållssida bättre. Det kan för många kännas lättare att driva en blogg än en hel webbplats, även om dagens CMS-program suddat ut gränserna betydligt. WordPress som från början ansågs vara ett rent bloggverktyg är exempelvis idag ett av de mest använda verktygen för att bygga hela webbplatser. Oavsett vilket format man väljer är det alltid innehållet som ska stå i centrum och vara det viktiga.