När det kommer till programvara för att hantera innehåll på en hemsida, brukar de flesta landa vid WordPress eller Drupal. Det är två kostnadsfria system som har visat sig vara stabila och tillräckligt flexibla. Här reder vi ut skillnaden dem emellan.
Enkelt och bra CMS-system
Ett CMS-system är alltså ett system för att publicera innehåll på webben. Ett av de enklaste och kanske bästa systemen är WordPress. Det krävs inte särskilt mycket kunskap för att använda programmet och insticksfiler samt plugins är många till antalet. Det medför inte heller särskilt stora kostnader och går utmärkt att använda i det närmaste gratis. Den som inte orkar sätta sig in i de olika CMS-systemen kan mycket väl nöja sig med WordPress och börja bygga sina sidor. Den som ändå vill gräva lite djupare kan läsa vidare om vilka andra alternativ som är lämpliga.
Utmanaren Drupal
Drupal är på många sätt och vis likt WordPress. Den som är en van WordPress-användare kan efter lite omställning snabbt sätta sig in i programmet. Det ska sägas att då WordPress tar ett par timmar att sätta sig in i, kräver Drupal förmodligen flera dagar. Drupal sägs även vara något säkrare och kan på det viset stå emot hackers och andra faror på nätet. Detta gör det till en favorit bland större organisationer och myndigheter som Skatteverket eller liknande. Ett annat skäl kan vara om en e-butik finns i tankarna, då den kan integreras med Drupal. När man väl har satt sig in i Drupal kommer det gå fort att föra in uppdateringar och byta ut innehåll på webbsidor.
Att välja det bästa CMS-systemet
Den som snabbt vill komma igång kan välja WordPress, medan den som vill bygga en större webbplats med högre säkerhet bör överväga Drupal. Det finns mängder av bra guider på Youtube som beskriver hur man använder programmen bäst. Oavsett vilket man väljer bör man sätta sig in i alla olika teman som finns att välja emellan. Olika plugin kan utföra mängder av uppgifter och drastiskt förändra funktionerna på webbsidan. Oftast är de gratis i sin basversion, men kan kosta en slant för att få fler funktioner. Vill man sticka ut ur mängden bör man satsa på teman som man betalar för, eftersom de förmodligen används av färre användare.