Använd din dator mer energieffektivt

I denna digitala tidsålder med datorer och mobiler kräver nästan allt som görs el – allt från att öppna mejlen till att spela onlinespel tillsammans med vänner. Alla saker du gör på datorn förbrukar energi och enligt rapporter står datorer för 15 procent av hushållens energiförbrukning. Att använda din dator mer energieffektivt kan därför leda till betydande besparingar på sikt. För att gå ett steg längre kan du också jämföra och hitta ett billigare elavtal på elskling.se. En bättre plats att jämföra finns knappast då Elskling listar över 5000 olika elavtal från samtliga 153 elbolag som finns i Sverige. Variationen bland dessa elbolag är stor avseende faktorer som pris, kundnöjdhet, miljöpåverkan och avtalsvillkor.

Fördelarna med Elskling är flera:

  • Hushåll sparar cirka 1 800 kronor per år på att byta elavtal med hjälp av elskling.se.
  • Elpriserna som du ser är vad du får eftersom Elskling inte tar ut några avgifter från dig.
  • Över 700 000 hushåll har fått hjälp av Elskling att jämföra elpriser och byta elavtal.

Tveka inte att klicka in på elskling.se för att underlätta krånglet med att hitta det mest fördelaktiga elavtalet för dig.

Topp 3 sätt för att minska datorns energiförbrukning

Att välja ett billigare elavtal tillsammans med att göra din dator mer energieffektiv kan sänka dina elkostnader rejält. De tre enklaste sätten som gör din dator mer energieffektiv är:

1. Använd datorns inställningar för energibesparing – På sikt sparar du mycket på energiförbrukningen genom att använda rätt energiinställningar. Om du går in på kontrollpanelen eller systeminställningar kan du justera dina inställningar på ett ögonblick. Se till att din dator är i strömsparläge eller i viloläge när den inte används. Dock kommer även en dator i viloläge att förbruka energi på cirka 10 watt per timme, så om du inte använder datorn på några timmar är det klokast att stänga av den.

2. Inaktivera skärmsläckaren – Även om skärmsläckaren kan vara kul med sina rörliga animationer och bilder, så är det inte lika kul att betala för den. En dator med skärmsläckare förbrukar genom åren hundratals kilowatt. Pengarna du sparar in kan du alltid använda till att köpa en ny och mer energieffektiv dator.

3. Sänk skärmens ljusstyrka – Ännu ett sätt spara energi är genom att sänka skärmens ljusstyrka. Det är bra för både din plånbok och dina ögon. Om du sänker ljusstyrkan till hälften kommer skärmen att förbruka hälften så mycket energi och multipliceras detta med åtta timmars användning, 365 dagar om året, sparar du mellan 50 och 100 kilowatt beroende på skärmstorlek.