Tillgänglighet och webbenTillgänglighet och webben
Bildbehandling på datorerBildbehandling på datorer
Enkelt att bygga snygga webbsidor
För den oinvigde kan det upplevas svårt att skapa sin egen webbkanal eller hemsida. Det krävs inte längre några expertkunskaper för att nå ut på internet med sitt material. Faktum är att det finns enormt många sätt att bygga egna hemsidor som också är snygga. Här kommer några tips på vägen.
Olika vägar att gå
Det finns i praktiken tre olika vägar att välja då man ska göra en hemsida. Det enklaste är att använda någon form av plattform, som gör det enkelt att bygga en hemsida med alla olika funktioner man behöver. En mellanväg är att använda exempelvis WordPress eller Drupal. De två programmen är så kallade CMS-program, vilka gör det möjligt att bygga hemsidor utan kunskaper i programmering. Förutom dessa alternativ kan man förstås anställa en hemsidebyggare, gärna via någon plattform som erbjuder frilanserande sådana. Ett exempel är att gå via en tjänst som Fiverr eller liknande. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med de olika alternativen.
Använda en plattform för hemsidebygge
Olika webbhotell brukar erbjuda olika lösningar för att bygga hemsidor enkelt. Dessa är mycket enkla att använda. Nackdelen är dock att de inte lämnar så mycket över för att själv bestämma olika detaljer och flexibilitet. Man behöver också välja ett webbhotell som erbjuder en sådan här lösning.
Använda WordPress eller Drupal
Att använda ett sådant här CMS-program gör det möjligt att kunna skapa i princip vad man vill. Fördelen är att det inte krävs kunskaper i programmering men att flexibiliteten är rätt stor ändå. Nackdelen är att det ändå krävs en viss kunskap för att komma igång. Man behöver även kunna installera programmen korrekt, vilket inte alltid är så enkelt. Därför kan man gärna använda ett webbhotell som erbjuder så kallad 1-klicksinstallation av programmen.
Anlita en expert
Att anlita en expert som bygger hemsidan exakt så som man vill ha det, är förstås lockande om man varken har tid eller kunskaper att göra detta själv. Fördelen är att det kan bli precis som man vill ha det, och det går att hitta billiga experter på olika jobbplattformar på nätet. Nackdelen är förstås att det kostar en del pengar. Det kommer även kräva en del planering och kartläggning för att kunna göra en så bra beställning som möjligt. En sista nackdel är också att man blir beroende av någon annan för att göra uppdateringar och lägga in nytt innehåll. Detta är alltså en riktigt stor nackdel jämfört med de två andra alternativen. Har man bara lite kunskap går det dock bra att själv lägga till nytt innehåll om byggaren använt WordPress eller Drupal. I slutänden är det alltid bra att själv ha så mycket kontroll som möjligt över sin egen hemsida.
Att använda Drupal eller WordPress
När det kommer till programvara för att hantera innehåll på en hemsida, brukar de flesta landa vid WordPress eller Drupal. Det är två kostnadsfria system som har visat sig vara stabila och tillräckligt flexibla. Här reder vi ut skillnaden dem emellan.
Enkelt och bra CMS-system
Ett CMS-system är alltså ett system för att publicera innehåll på webben. Ett av de enklaste och kanske bästa systemen är WordPress. Det krävs inte särskilt mycket kunskap för att använda programmet och insticksfiler samt plugins är många till antalet. Det medför inte heller särskilt stora kostnader och går utmärkt att använda i det närmaste gratis. Den som inte orkar sätta sig in i de olika CMS-systemen kan mycket väl nöja sig med WordPress och börja bygga sina sidor. Den som ändå vill gräva lite djupare kan läsa vidare om vilka andra alternativ som är lämpliga.
Utmanaren Drupal
Drupal är på många sätt och vis likt WordPress. Den som är en van WordPress-användare kan efter lite omställning snabbt sätta sig in i programmet. Det ska sägas att då WordPress tar ett par timmar att sätta sig in i, kräver Drupal förmodligen flera dagar. Drupal sägs även vara något säkrare och kan på det viset stå emot hackers och andra faror på nätet. Detta gör det till en favorit bland större organisationer och myndigheter som Skatteverket eller liknande. Ett annat skäl kan vara om en e-butik finns i tankarna, då den kan integreras med Drupal. När man väl har satt sig in i Drupal kommer det gå fort att föra in uppdateringar och byta ut innehåll på webbsidor.
Att välja det bästa CMS-systemet
Den som snabbt vill komma igång kan välja WordPress, medan den som vill bygga en större webbplats med högre säkerhet bör överväga Drupal. Det finns mängder av bra guider på Youtube som beskriver hur man använder programmen bäst. Oavsett vilket man väljer bör man sätta sig in i alla olika teman som finns att välja emellan. Olika plugin kan utföra mängder av uppgifter och drastiskt förändra funktionerna på webbsidan. Oftast är de gratis i sin basversion, men kan kosta en slant för att få fler funktioner. Vill man sticka ut ur mängden bör man satsa på teman som man betalar för, eftersom de förmodligen används av färre användare.
Skillnad på blogg och webbsida
Inte alla har koll på vad skillnaden mellan en renodlad blogg och en vanlig webbsida är. Och vad menas egentligen med ”vanlig webbsida?”. Det kan vara klokt att ha koll på begreppen när man planerar nästa webbprojekt. Här kommer lite matnyttigt på området.
Skillnad på interaktion och statisk information
En blogg brukar erbjuda besökarna interaktion och möjlighet att direkt kommentera sidans innehåll. Innehållet är ofta aktuellt i sin karaktär och kräver att det uppdateras hela tiden för att inte kännas gammalt. En blogg blir med andra ord fort utdaterad om upphovsmakaren inte fyller på med nytt innehåll. En webbsida med statisk information upplevs sällan ha samma behov av vare sig kommentarsmöjligheten eller att innehållet ska uppdateras. Här kan det finnas info som exempelvis kontaktinformation eller ren informationstext som sällan ska uppdateras. Webbsidorna sitter sedan samman i ett träd, där en huvudmeny kan leda besökaren runt mellan webbplatsens olika webbsidor.
Enkelhet och snabbhet
En blogg kan snarare liknas vid en tidning som erbjuder enkelhet och snabbhet. Läsarna blir ofta mer aktiva än de som besöker sidor med statisk information. Ska man ha en egen hemsida kan bloggvarianten vara en bra idé om man tänkt fylla på med information i korta intervaller. Ska man bara ha en kort infotext passar en vanlig innehållssida bättre. Det kan för många kännas lättare att driva en blogg än en hel webbplats, även om dagens CMS-program suddat ut gränserna betydligt. WordPress som från början ansågs vara ett rent bloggverktyg är exempelvis idag ett av de mest använda verktygen för att bygga hela webbplatser. Oavsett vilket format man väljer är det alltid innehållet som ska stå i centrum och vara det viktiga.
Vad är tillgänglighet på webben?
De flesta håller säkert koll på vad tillgänglighet innebär i den fysiska världen. Dörrposter ska vara tillräckligt breda och hissar finnas där det finns trappor i myndighetshus. Alla ska kunna ta sig fram oavsett olika nedsättningar. Nu finns det även tillgänglighetsdirektiv på webben. Alla ska kunna ta del av information som sprids på nätet.
Vad innebär tillgänglighet?
För att så många som möjligt ska kunna ta del av informationen på en hemsida krävs det att den är tillgänglig för alla. Detta innebär bland annat att sidorna går att visa oavsett skärmtyp eller nedsatt förmåga hos användaren. Alla kommandon ska gå att utföra från tangentbord och texten ha tillräckligt med kontrast. Dessutom bör innehållet vara logiskt presenterat och menyn finnas tillgänglig.
Gynnar alla användare
Tillgängliga webbsidor gynnar alla besökare då informationen blir tydligare. Det blir även lättare för sökmotorer att inkludera sidorna i olika sökningar. Därför har man som webbutvecklare mycket att tjäna på, även för egen del, att göra sidorna tillgängliga. En bra utgångspunkt är att se till att man använder tillräckligt bra kontrast, anger alternativ text till alla bilder samt gärna använder WordPress eller Drupal.
Enkla steg för bättre tillgänglighet på webben
Att göra sin webbplats tillgänglig behöver inte vara så knepigt som det kanske låter. Här går vi igenom grunderna för vad man behöver tänka på. För den som vill gå ett steg längre, kan det krävas att en extern part kopplas in, men det är vanligen något för myndigheter.
Enkla steg för att göra hemsidan mer tillgänglig
Det första man bör göra är att se till att innehållet på sidorna är enkelt att läsa. Man bör använda rubrikstilar och dela in längre textmassor med underrubriker och punktlistor. Det ska även kännas lite luftigt mellan texterna. Därför bör man undvika att trycka in allt för mycket information på varje webbsida. Länkar bör ha en beskrivande text som anger ungefär var de leder. Det räcker alltså inte att skriva ”läs mer här”.
- Inled gärna textsidor med en liten ingress som sammanfattar texten i sin helhet eller ger användaren en skymt av vad som kan förväntas.
- Se till att rätt mängd kontrast används. Att skriva med gul text på vit bakgrund är ett exempel på dålig kontrast.
- Använd en tydlig struktur och en huvudmeny som känns någorlunda logisk.
Skillnaden på vektorgrafik och bilder
För en erfaren person inom bildbehandling är det ganska enkelt vad skillnaden mellan vektorgrafik och vanliga bilder innebär. För de flesta andra står det dock inte helt klart alla gånger. Det kan även vara en viktig skillnad då man exempelvis ska sända iväg bildmaterial. Här går vi igenom vad du behöver veta.
Från rastergrafik till fotografier
Rasterbilder kan man likna vid en mosaik där små bitar gör en helhet av en bild. En bild med 600×800 pixlar innehåller alltså 600 pixlar vertikalt och i det horisontella läget 800 pixlar. På skärmen uppfattas detta sällan, men i utskrift kan det se annorlunda ut, och man säger ofta att bilden ser ”pixlig ut”. Man blir således beroende av att upplösningen är tillräckligt bra, för att göra fyrkanterna som små som möjligt då man printar ut en bild.
Vad innebär vektorgrafik?
Bakom en vektorbild döljer sig en helt annan logik. Här finns istället kontrollpunkter med olika kurvor. Därför går bilden att zooma in utan att den blir suddig eller får sämre utseende. Vektorgrafik hanterar dock inte färgövergångar på ett lika bra sätt som rastergrafik, och används därför till mer grafiska bilder. Ett exempel är logotyper.
Fördelar och nackdelar med rastergrafik och filtyper
Största fördelarna är att skuggor och färger blir väldigt bra, vilket passar för exempelvis fotografier.
Till nackdelarna kommer att bilderna inte går att förstora hur som helst. Bilderna måste ta upp stort utrymme på hårddisken för att kunna zoomas in utan förlust i kvalité. Exempel på filtyper är JPG eller JPEG.
Bäst program för bildredigering
När det kommer till programvara för bildredigering finns det en hel del att välja på. De som har hållit på med bildredigering en längre tid känner säkert till Adobes olika programvarulösningar. Bland annat Photoshop har ansett som en slags standard inom området. Men det finns mer på marknaden och även en hel del gratis alternativ.
Bildredigering direkt i mobilen
Nuförtiden går det både att ta bilder och redigera dem på ett avancerat sett direkt i mobiltelefonen. Detta gör förstås arbetet smidigare. Det finns mängder av appar som erbjuder olika funktionaliteter. Här bör man prova sig fram emellan gratisalternativen. Det som uppfyller kraven hos den ena kanske inte gör det hos någon annan. För att snabbt komma igång med apparna kan man söka efter dem på Youtube. Möjligheten finns att någon skapat en instruktionsfilm för hur de ska användas.
Programvara på desktop
Behöver man mer krut i programmet bör man titta upp programvara till sin stationära dator. Här hamnar förstås en klassiker som Adobe Photoshop högst upp på listan. Det finns olika licenser som går att skaffa för att kunna nyttja programmet. Billigast blir det om man studerar, då en särskilt studentrabatt går att få.
Du kan använda formuläret nedan för att kontakta oss om du har frågor.