För den oinvigde kan det upplevas svårt att skapa sin egen webbkanal eller hemsida. Det krävs inte längre några expertkunskaper för att nå ut på internet med sitt material. Faktum är att det finns enormt många sätt att bygga egna hemsidor som också är snygga. Här kommer några tips på vägen.
Olika vägar att gå
Det finns i praktiken tre olika vägar att välja då man ska göra en hemsida. Det enklaste är att använda någon form av plattform, som gör det enkelt att bygga en hemsida med alla olika funktioner man behöver. En mellanväg är att använda exempelvis WordPress eller Drupal. De två programmen är så kallade CMS-program, vilka gör det möjligt att bygga hemsidor utan kunskaper i programmering. Förutom dessa alternativ kan man förstås anställa en hemsidebyggare, gärna via någon plattform som erbjuder frilanserande sådana. Ett exempel är att gå via en tjänst som Fiverr eller liknande. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med de olika alternativen.
Använda en plattform för hemsidebygge
Olika webbhotell brukar erbjuda olika lösningar för att bygga hemsidor enkelt. Dessa är mycket enkla att använda. Nackdelen är dock att de inte lämnar så mycket över för att själv bestämma olika detaljer och flexibilitet. Man behöver också välja ett webbhotell som erbjuder en sådan här lösning.
Använda WordPress eller Drupal
Att använda ett sådant här CMS-program gör det möjligt att kunna skapa i princip vad man vill. Fördelen är att det inte krävs kunskaper i programmering men att flexibiliteten är rätt stor ändå. Nackdelen är att det ändå krävs en viss kunskap för att komma igång. Man behöver även kunna installera programmen korrekt, vilket inte alltid är så enkelt. Därför kan man gärna använda ett webbhotell som erbjuder så kallad 1-klicksinstallation av programmen.
Anlita en expert
Att anlita en expert som bygger hemsidan exakt så som man vill ha det, är förstås lockande om man varken har tid eller kunskaper att göra detta själv. Fördelen är att det kan bli precis som man vill ha det, och det går att hitta billiga experter på olika jobbplattformar på nätet. Nackdelen är förstås att det kostar en del pengar. Det kommer även kräva en del planering och kartläggning för att kunna göra en så bra beställning som möjligt. En sista nackdel är också att man blir beroende av någon annan för att göra uppdateringar och lägga in nytt innehåll. Detta är alltså en riktigt stor nackdel jämfört med de två andra alternativen. Har man bara lite kunskap går det dock bra att själv lägga till nytt innehåll om byggaren använt WordPress eller Drupal. I slutänden är det alltid bra att själv ha så mycket kontroll som möjligt över sin egen hemsida.